Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Η Ευλογημένη ατμόσφαιρα

Η κάθε μέρα μας κυλάει μέσα στα θαύματα και τις περισσότερες φορές δυστυχώς δεν το καταλαβαίνουμε. Ένα από τα θαύματα αυτά μέσα στο οποίο κυριολεκτικά κολυμπάμε είναι η ατμόσφαιρα. Ατμόσφαιρα είναι η μάζα του αέρα από την επιφάνεια της Γης που βρισκόμαστε μέχρι αρκετά χιλιόμετρα προς τα πάνω. Αυτό ο αέρας αποτελείται κυρίως από άζωτο και οξυγόνο και πολύ λίγο από υδρατμούς, αργό, διοξείδιο του άνθρακα κλπ.
• Η ατμόσφαιρα μας ασκεί πίεσηΈνα κέρμα που είναι πάνω στο τραπέζι ασκεί πίεση στο τραπέζι ; Φυσικά και του ασκεί. Παρόμοια το σώμα μας που σηκώνει περισσότερα από 1000 κιλά αέρα ( δεν το καταλαβαίνουμε γιατί το βάρος μοιράζεται σε κάθε τετραγωνικό εκατοστό του σώματός μας ) πιέζεται με πίεση 1000 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του κέρματος. Όπου και να βρισκόμαστε τρισεκατομμύρια σωματίδια οξυγόνου και αζώτου μας κτυπάνε με μεγάλες ταχύτητες. Μήπως το καταλαβαίνουμε ; Φυσικά όχι. Αλλοίμονο όμως αν δεν μας κτυπούσαν ! Γιατί έτσι ασκούν στο σώμα μας πίεση και ισοφαρίζεται η πίεση που ασκούν προς τα έξω τα αέρια και τα υγρά του σώματός μας ώστε να ζούμε με άνεση. Φαντάζεστε πως θα ήμασταν αν δεν υπήρχε αυτή η ατμοσφαιρική πίεση ; Έτοιμοι για σκάσιμο !
• Η ατμόσφαιρα μας δίνει το οξυγόνο που αναπνέουμεΈχουμε αναρωτηθεί γιατί χρειάζεται να αναπνέουμε ; Το σώμα μας είναι μια μηχανή που συνεχώς πρέπει να παράγει ενέργεια ακόμα και όταν κοιμόμαστε. Φυσικά όταν εργαζόμαστε χρειάζεται να παράγει περισσότερη ενέργεια. Εισπνέουμε λοιπόν αυτό το μίγμα οξυγόνου και αζώτου και ένα μέρος του οξυγόνου χρησιμοποιείται για να γίνει η καύση των τροφών που θα μας δώσει την απαραίτητη ενέργεια, ενώ το υπόλοιπο οξυγόνο μαζί με το άζωτο το εκπνέουμε στην ατμόσφαιρα. Τα αυτοκίνητα που κάνουν κάτι παρόμοιο αλλά σε πολύ έντονες συνθήκες, επιστρέφουν στην ατμόσφαιρα τα δηλητηριώδη καυσαέρια !
• Η ατμόσφαιρα απορροφάει τις επικίνδυνες ακτινοβολίεςΤο φως που βλέπουμε (ορατό φως) είναι ένα πολύ μικρό κλάσμα από τις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες που υπάρχουν και είναι αόρατες. Κατά σειρά μειούμενης ισχύος είναι : ακτίνες γ, ακτίνες Χ, υπεριώδης, ορατό φως, υπέρυθρη, μικροκύματα, ραδιοκύματα. Ο ήλιος μας στέλνει όλες τις ακτινοβολίες. Οι τρεις πρώτες είναι πολύ ισχυρές και ικανές να εξαφανίσουν κάθε ίχνος ζωής πάνω στη Γη σε χρόνο μηδέν. Η ατμόσφαιρα όμως λειτουργεί σαν προστατευτική ομπρέλα για όλους τους ζωντανούς οργανισμούς. Οι ακτίνες Χ και γ απορροφούνται από τα μόρια του αζώτου και του οξυγόνου. Οι υπεριώδεις ακτινοβολίες απορροφούνται από τη στιβάδα του όζοντος που βρίσκεται σε ύψος περίπου 20 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης, στη στρατόσφαιρα. Τελικά πάνω στη Γη φτάνει μόνο το ορατό φως και ένα μέρος των υπέρυθρων και των ραδιοκυμάτων.
• Η ατμόσφαιρα βοηθάει στην ισορροπία των θερμοκρασιών πάνω στη ΓηΜέσα στα θερμοκήπια που έχουν οι γεωργοί όπως επίσης και μέσα στα αυτοκίνητα αν καθόμαστε μια ηλιόλουστη μέρα ξέρουμε ότι η ζέστη είναι αφόρητη. Αυτό συμβαίνει γιατί ενώ οι ακτινοβολίες του ήλιου περνούν τα τζάμια δεν μπορούν να τα περάσουν οι ανακλώμενες ακτινοβολίες γιατί είναι μεγαλύτερου μήκους κύματος ( όταν πέφτει ακτινοβολία σ’ ένα σώμα ένα μέρος απορροφάται και το υπόλοιπο ανακλάται). Έτσι παγιδεύονται οι ακτινοβολίες και η θερμοκρασία στο χώρο ανεβαίνει. Αυτό που κάμνουν τα τζάμια το κάμνουν τα μόρια διοξειδίου του άνθρακα και υδρατμών που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα. Έτσι η ατμόσφαιρα (σε συνεργασία με την θέρμανση και την ψύξη του νερού των ωκεανών) βοηθάει στην ισορροπία των θερμοκρασιών στον πλανήτη μας. Αν δεν υπήρχαν αυτά η Γη θα ήταν όπως το φεγγάρι που η θερμοκρασία κυμαίνεται από 107 οC την ημέρα μέχρι -153 οC τη νύκτα.Δυστυχώς όμως οι άνθρωποι στο όνομα του «πολιτισμού» μας βαλθήκαμε να καταστρέψουμε αυτή την ευλογημένη ατμόσφαιρα. Τα τελευταία 50 χρόνια προκαλούμε βλάβες στην ατμόσφαιρα που δεν έγιναν για χιλιάδες χρόνια ! Τα καυσαέρια των αυτοκινήτων μας, των εργοστασίων μας, των αεροπλάνων μας .... γεμίζουν την ατμόσφαιρα με πολύ περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ότι πρέπει να έχει (εκπέμπονται κάθε χρόνο πολλά δσεκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα !). Οι χλωροφθοράνθρακες που για χρόνια χρησιμοποιούσαμε στα ψυγεία μας, στα κλιματιστικά, στα σπρέι κλπ προκάλεσαν τρύπα στην στιβάδα του όζοντος και πάει λέγοντας, με αποτέλεσμα αν συνεχίσουμε έτσι σε λίγα χρόνια θα είναι αδύνατο να υπάρχει ζωή στη Γη ! Έλειψε από τους «πολιτισμένους» ανθρώπους της εποχής μας ο λεπτότατος εξανθρωπισμός του ανθρώπου όπως τον προσδιόρισε τον 7ο αιώνα ο άγιος Ισαάκ ο Σύρος που έγραψε ότι έγκειται στο να «καίγεται η καρδιά του για όλη την κτίση, για τους ανθρώπους και τα ζώα... Από τη μεγάλη συμπόνια, η καρδιά του γίνεται ταπεινή και δεν μπορεί να αντέξει να ακούσει ή να δει να βλάπτεται ή να λυπάται, έστω και λίγο, ένα οποιοδήποτε πλάσμα»(Λόγος 81, 7).

Το άρθρο είναι του καθηγητή κ. Χ. Παπαδόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: