Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου 2009

Η ιστορία της πόλη μας από το βήμα των μαθητών του 2ου Γυμνασίου Γιαννιτσών

Γιαννιτσά η Σύγχρονη Πόλη

Τα Γιαννιτσά, η μεγαλύτερη πόλη του νομού Πέλλας είναι χτισμένη στον απέραντο κάμπο της περιοχής όπου η Πηνελόπη Δέλτα μίλησε για τα μυστικά του. Μια σύγχρονη πόλη, 42.000 κατοίκων, με έντονη νυχτερινή ζωή δίνει πολλές ευκαιρίες στον επισκέπτη.
Πέρα από την διασκέδαση σε κάθε γωνιά της πόλης που σφύζει από ζωή, τα Γιαννιτσά παρου­σιάζουν και ιστορικό ενδιαφέρον. Σε όλη την έκτα­ση της πόλης, ο επισκέπτης μπορεί να δει και να μελετήσει σπίτια μακεδονικού χαρακτήρα που δίνουν ξεχωριστό χρώμα στην γενική της όψη.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα μνη­μεία που έχουν χτιστεί την εποχή της τουρκοκρα­τίας στην περιοχή και σήμερα αποτελούν σημαντι­κό κομμάτι της ιστορικής της κληρονομιάς. Άλλωστε τα Γιαννιτσά κατοικούνται από την αρχή της αρχαιότερης νεολιθικής εποχής (τέλη 7ης χιλιετίας) και αποτελούν έναν από τους αρχαιότερους οικισμούς της Ευρώπης. Ιδρυμένη σε στρατηγική θέση, ανάμεσα στην πεδιάδα και το Πάϊκο, πάνω στο σταυροδρόμι των βασικών αξόνων των Βαλκανίων με κυρίαρχη την Εγνατία Οδό. Την εποχή της τουρκοκρατίας η πόλη έγινε πνευματικό, θρησκευτικό και πολιτιστικό κέντρο των Βαλκανίων. Στις αρχές του 20ου αιώνα υπήρξε το επίκεντρο του Μακεδονικού αγώνα. Στην σύγ­χρονη ιστορία έχει να επιδείξει θυσίες πατριωτι­σμού στον αγώνα της απελευθέρωσης.
Ο ξακουστός βάλτος των Γιαννιτσών έχει δώσει πολλά πλεονεκτήματα στην οικονομία της ευρύτε­ρης περιοχής και έχει συντελέσει στην αύξηση του πληθυσμού. Τουριστικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα μνη­μεία, Πύργος του Ρολογιού, Τέμενος Γαζή Εβρε­νός, τα Λουτρά Καϊάφα, το Ιεροδιδασκαλείο, η Μητρόπολη Γιαννιτσών (1860), το νεοκλασικό Πολύκεντρο, το Τουριστικό περίπτερο Φιλίππειο, το Ανοιχτό Θέατρο 2000 θέσεων και ο πλωτός ποταμός Λουδίας με το κωπηλατικό του κέντρο.
Τα Γιαννιτσά είναι μια σύγχρονη πόλη στην καρ­διά της Μακεδονίας. Βρίσκεται σε απόσταση 40 χλμ. Από την Θεσσα­λονίκη και στο τρίγωνο Πελλα , Βεργίνα, Δίον.
Η περιοχή των Γιαννιτσών διακρίνεται για την ταχεία βιομηχανική της ανάπτυξη. Σήμερα υπάρ­χουν 600 επιχειρήσεις, από τις οποίες οι 10 είναι βιομηχανίες μεταποίησης, οι υπόλοιπες βιοτεχνίες και εμπορικά μαγαζιά. Στην πόλη λειτουργούν. 4 γυμνάσια, 3 ενιαία λύκεια, 2 επαγγελματικά λύκεια και 10 δημοτικά σχολεία. ο τομέας της υγείας καλύπτεται από το ΙΚΑ και το Νομαρχιακό Γενικό Νοσοκομείο Γιαννιτσών που λειτουργεί σε σύγχρονες εγκαταστάσεις με πλήρη εξοπλισμό από το 1993.
Σημαντικό ρόλο στην Πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης έχει και η ΔΕΠΑΓ. Η Δημοτική Επιχείρηση Πολύπλευρης Ανάπτυξης Γιαννιτσών παίζει κυρίαρχο ρόλο στην άσκηση Πολιτιστικής, κοινωνικής , τουριστικής και αγροτικής πολιτικής. Στις ευρύτερες δραστηριότητες της επιχείρησης ανήκουν το δημοτικό ραδιόφωνο, το ωδείο, το συμβουλευτικό κέντρο οικογένειας, το κέντρο απασχό­λησης ατόμων με ειδικές ανάγκες, το καλλιτεχνικό εργαστήρι προγράμματα μαζικού αθλητισμού και το πρόγραμμα βοήθειας στο σπίτι για άτομα τρίτης ηλικίας.
Στα Γιαννιτσά υπάρχουν και λειτουργούν πολλοί πολιτιστικοί σύλλογοι με αξιόλογη δραστηριότητα, όπως και πολλά αθλητικά σωματεία. Φυσικά υπάρχουν και λειτουργούν όλες οι διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες μιας σύγχρονης πόλης.
Από τις μαθήτριες:
1. Χ. Μαριγκλένα - Τμήμα Β3
2. Α. χαxούδη - Τμήμα Β3
3. Ι. Τζανίδου - Τμήμα Β3

Δεν υπάρχουν σχόλια: