LIBRARY 1st VOCATIONAL SCHOOL OF GIANNITSA - WELCOME 1994 - 2009 15 Χρόνια Προσφοράς στην Τοπική Εκπαιδευτική Κοινότητα & όχι μόνο
Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008
Παρουσίαση βιβλίου
που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Δημοτικού συμβουλίου & εκδηλώσεων του δημοτικού μεγάρου.
Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2008
Ι΄ Πανελλήνιο Συνέδριο για τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας
Πρόσκληση
Ο Τομέας Ιστορίας, Δόγματος, Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών σχέσεων του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ.
Σε συνεργασία
Με την ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (Ο.Π.Σ.Ε.),
Διοργανώνει την 28η και 29η Νοεμβρίου τ.έ. πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα:
Η Γενοκτονία των Χριστιανών της Μ. Ασίας
Το Συνέδριο θα λάβει χώραν στο Δ΄ Αμφιθέατρο της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.
Παρακαλείσθε να παραστείτε
Με τιμή
Κ.Π.Χρήστου Αναπλ.καθηγητής Διευθυντής του Τομέως
Γ. Πετρίδης Πρόεδρος Αδελφότητος Προκοπιέων εκ μέρους της Ο.Π.Σ.Ε.
Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008
Συνάντηση φωτογραφικής ομάδας 1ου ΕΠΑΛ Γιαννιτσών
Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008
Εκπαιδευτικό υλικό από το WWF

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2008
Ανοικτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο Γιαννιτσών


Σύμφωνα με το πρόγραμμα ακολούθησαν οι τρείς εισήγήσεις :
- "Το κίνημα των Νεοτούρκων και ο Μακεδονικός Αγώνας", εισηγητής κ. Ι. Παπαλαζάρου Εκπαιδευτικός
- "Ο Μακεδονικός Αγώνας στην Επαρχία Βεροίας και Ναούσης", εισηγητής κ. Α. Τρομπούκης, Ταξίαρχος
- "Ο Μακεδονικός Αγώνας 100 χρόνια απότη λήξη της ένοπλης φάσης", εισηγητής κ. Β. Κουκουσάς, Επίκουρος καθηγητής του Α.Π.Θ.
Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη κ. Ιωήλ , Π. Χρήστος Τροχίδης, ο Δήμαρχος Γιαννιτσών κ. Ν. Παπανικολάου, ο Αντινομάρχης Ν. Πέλλας κ. Χατζηαντωνίου Χ, η πρόεδρος της ΔΕΠΑ Γιαννιτσών κ. Πισμίση Ε., ο πρόεδρος της Ι.Λ.Ε.Γ "Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ" κ. Ιωαννίδης Χρηστάκης, ο πρόεδρος της Ε.Μ.Ι.Π. Ν. Ημαθίας κ. Βουδούρης Αθανάσιος, ο κ. Μουζουράκης Ε., απόγονος του Κρητικού Μακεδονομάχου Μουζουράκη που σκοτώθηκε στη μάχη της Πιπερίτσας και πλήθος ακροατών από τα Γιαννιτσά και το Ν. Ημαθίας.
Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2008
Φωτογραφική Ομάδα 1ου ΕΠΑΛ Γιαννιτσών
Καλούνται όσοι μαθητές του σχολείου μας:
- ασχολούνται με τη φωτογραφία
- διαθέτουν φωτογραφική μηχανή
- επιθυμούν να ενταχθούν
- στη φωτογραφική ομάδα του σχολείου
να επικοινωνήσουν με τους καθηγητές
κ. Α. Κιουλμουράτογλου (υπεύθυνο της βιβλιοθήκης)
και Α. Σκουλουδάκη .
Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2008
Νέες προσφορές - Ευχαριστήριο
βιβλία και οπτικοακουστικό υλικό από τους συναδέλφους
Μ. Νικολαΐδου - Β. Ράπτη - Μ. Σταμίδου,
τεύχη περιοδικών Γεωργίας και Κτηνοτροφίας:
από τον τεχνολόγο Γεωπόνο Κ. Χατζόπουλο,
σειρά λογοτεχνικών βιβλίων:
από την κ. Καλαϊτζίδου Δ.
Η προσφορά τους αποτελεί πολύτιμο βοήθημα για την
Εκπαιδευτική κοινότητα και όχι μόνο.
Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008
Χτίζουμε Ναό στην Τανζανία
Παρακαλούμε με χαρά να προσφέρετε από την καρδιά σας ό,τι επιθυμείτε για την ολοκλήρωση αυτού τού τόσου σημαντικού, φιλόκαλου και θεάρεστου έργου.
Πληροφορίες στο Γραφείο τού Ιερού Ναού (τηλ.: 23820 27183) 11 στον π. Κυριάκο Χατζηδήμου (τηλ.23820 21864).
Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008
Ετυμολογία του ονόματος Μακεδονία
Στην Οδύσσεια (η' 106) αναφέρεται «οία τε φύλλα μακεδνής αιγείρειο», όπου το επίθετο «μακεδνός,ή,ος» ή σε ουσιαστικοποίηση Μάκεδνος, η, μεταφράζεται σε ευμήκη, δηλαδή με μάκος ή ιωνικά μήκος. Επομένως το όνομα Μακεδονία, απ' όπου και τα: Μακεδόν(ιος) > Μακεδών ή Μακηδών, όπως και τα: Μάγνης, Μακέτης Κ.α. προέρχονται από τη δωρική ρίζα μακ- από την οποία παράγονται και τα: μάκος ή ιωνικά μήκος, magn,υs,a,um (ο μέγας, ο με μήκος), μακ(ε)ρός - μακρός, κ.α., καθώς και τα σύνθετα: Μακεδονία, μακεδνός,ή,ό - Μάκεδνος,η ...
Η λέξη Μακεδονία είναι σύνθετη από τις απλές λέξεις «μάκος» και «εδανός» - «έδ(ν)ον». Η λέξη «μάκος» = μακ(ρ)ός ή ιωνικά μήκος, ο μεγας, μειζων, Η λέξη «έδ(ν)ον» σημαίνει είτε η χώρα (η έδρα, το έδρανο, έδαφος) είτε το δώρο - τα δώρα, «έδνοι» = οι Δωριείς (υπενθυμίζεται ότι οι Μακεδόνες είναι δωρικής καταγωγής).
Μάκεδνοι ή Μακεδόνες = οι ευμήκεις, οι ψηλοί Δωριείς και «Μακεδονία» = η ευμήκη, η μακρά χώρα
(έδρα, έδαφος). Η Μακεδονία, σύμφωνα με το Θουκυδίδη, ήταν πολύ μεγάλη, μακρά χώρα και διακρίνονταν σε άνω και κάτω.
Η λέξη «εδανός» (Ιλ Ξ 172) = ο ευχάριστος, ο εύοσμος, ενώ «έδνον» = το γλυκύ, το εύγευστο, εύοσμο κ.α., άρα «εδανός» = έδνος» και λέξεις που παράγονται από το «εδος > ηδύ», από το «ήδος. ήδομαι» = ευχαριστούμαι. Παράβαλε και ότι: ο Μακεδόνας στον Ησίοδο (Κατάλογος γυναικών) λέγεται Μακηδονας
Η ΧΩΡΑ ΚΑΙ Η ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ
Ο Θουκυδίδης αναφέρει ότι η Μακεδονία διακρίνονταν σε δυο μεγάλα γεωγραφικά διαμερίσματα, την άνω και κάτω Μακεδονία. Ο Ξενοφώντας (Ελληνικά Ε) αναφέρει ότι η μεγαλύτερη πόλη της Μακεδονίας ήταν η Πέλλα. και ο Ηρόδοτος ονομάζει Μακεδονία την πέρα της Πρασιάδας λίμνης και του Δυσώδους όρους χώρα (Ε 18) που ορίζεται προς Ν. από τον Πηνειό και τον Όλυμπο (Ζ' 173).
Ο ίδιος λέει επίσης ότι οι κάτοικοι της λέγονταν Μακεδόνες(Ε 18), καθώς και ότι αφενός οι Δωριείς πήγαν από τη Φθιώτιδα, την Όσσα και τον Όλυμπο στην Πίνδο(Α 56) και εκεί ονομάστηκαν «Μακεδνόν έθνος» και μετά, λόγω του ότι ένα άλλο φύλο των Δωριέων κατέβηκε στην Πελοπόννησο (Σπαρτιάτες, Κορίνθιοι κ.α.), το όλο έθνος ονομάστηκε «Δωρικό τε και Μακεδνόν έθνος» (Α 56, Η 43).
Πρωτεύουσα των Μακεδόνων ήταν αρχικά η Έδεσα. ό Περδίκκας, 70ς αι. π.Χ, ίδρυσε άλλη στις Αιγές (= η Βεργίνα, σύμφωνα με τον Ανδρόνικο). Από εκεί τον 5ο αι. π.Χ μεταφέρθηκε από τον Αρχέλαο στην Πέλλα.
Ο Σκύλακας (Ελλάδος Περιήγησις), σχετικά με τη χώρα των Μακεδόνων, αναφέρει: «Από δε Πηνετού ποταμού Μακεδόνες εισίν έθνος και κόλπος Θερμαίος. Πρώτη πόλις Μακεδονίας Ηράκλειον, Δίον, Πύδνα πόλις Ελληνίς. Μεθώνη πόλις Ελληνίς και Αλιάκμων ποταμός, Αλωρός πόλις και ποταμός Λυδίας, Πέλλα πόλις και βασίλειον εν αυτή και ανάπλους εις αυτήν ανά τον Λυδίαν. Άξιος ποταμός, Εχέδωρoς ποταμός, Θέρμη πόλις. Aίνεια Ελληνίς, Παλλήνη άκρα μακρά εις το πέλαγος ανατείνουσα, και πόλεις αίδε εν τη Παλλήνη Ελληνίδες. Ποτίδαια εν τω μέσω το ισθμόν εμφράπουσα, Μένδη, Άφυτις, Θραμβηϊς, Σκιώνη, Κανάστραιον της παλλήνης ιερόν ακρωτήριον. (Σκύλακας, Περίπλους- περί Μακεδονίας).
Επαρχίες της Μακεδονίας : Αλμωπία, Βισαλτία, Βοτιαία, Ελιμία, Εορδαία, Ηδωνίς, Ημαθία, Κρηστωνία, Λύγκηστίς, Μυγδονία, Οδομαντlκή, Ορεστειάς, Παιονία, Πελαγονία, Πιερία, Σιντική, Χαλκιδική.
Πόλεις: Αιγαί, Πέλλα, Βεργίνα, Ορεστίς, Άργος Ορεστικόν, Ηράκλεια, Δίον, Θεσσαλονίκη, Αμφίπολις, Φίλιπποι, Μεθώνη, Πύδνα, Αντιγόνεια, Γαρησκός, Όλυνθος, Αιανή, Εράτυρα, Γορτυνία, Αταλάντη, Ειδομένη, Γορτυνία, Άρνισσα, Απολλωνία κ. α.
Όρη: Όλυμπος, Άσκιον, Βέρμιον, Βερνόν,Βόιον, Βόρας, Βαρνούς, Κερκίνη, Μεσσάπιον, Πιέρια όροι κ.α.
Ποταμοί: Αλιάκμων, Αξιός, Στρυμών, Νέστος, Λουδίας, Εριγών κ.α.
Λί μνες: Βρυγιής, Βεγορίτις, Κήλητρον
Σημειώνεται επίσης ότι:
Ι) Ο Ηρόδοτος λέει ότι στη Μακεδονία εκτός από τους Μακεδόνες ζούσαν και ορισμένα άλλα φύλα, όπως οι Παίονες κ.α., πρβ: «Διελθών, ο Ξέρξης, δε πλησίον από τους Παίονας, τους Δόβηρας και τους Παιόπλας, οι οποίοι κατοικούν προς βορράν του Παγγαίου, επορεύετο προς δυσμάς, μέχρις ου έφθασεν εις τον Στρυμόνα και την Ηδωνικήν πόλιν Ηϊόνα, την οποίαν εκυβέρνα τότε ο Βόγης».
Σύμφωνα με τον Όμηρο, οι Παίονες ήσαν Πελασγικής καταγωγής, άρα Ελληνικά φύλλα, πρβ: «οι τοξοφόροι Παίονες, των Πελασγών το θείον Γένος» Ηλιάδα, Κ 450-455, μετάφραση ΠΟΛΥΛΑ). Ωστόσο οι Παίονες κατά τα Περσικά, επειδή πήγαν με το μέρος των Περσών, έφυγαν από το φόβο της εκδίκησης των Μακεδόνων και πήγαν στη Μ. Ασία, προκειμένου να έχουν την προστασία των Περσών. Στη Μακεδονία κατοικούσαν και οι Αγριάνες, που βοήθησαν το Μ. Αλέξανδρο στην εκστρατεία του στην Ασία και που σήμερα πιστεύεται ότι αυτοί είναι οι καλούμενοι Πομάκοι.
2) Γείτονες των Μακεδόνων ήσαν οι Ιλλυριοί (= τα φύλα πάνω από την Ήπειρο), οι Θράκες και οι Σκύθες (περιοχή σημερινής Ρουμανίας), οι οποίοι πήγαν να υποτάξουν τους Μακεδόνες, όμως τελικά έγινε το αντίθετο.
Πηγές: Λεξικό Ελληνικής Γλώσσας Η. LIDDΕL -R. SCOTT
Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008
Έκθεση ζωγραφικής «Όνειρο και Ψυχή»
Το καλλιτεχνικό εργαστήρι «Το Φως – Η Φόρμα – Το Χρώμα» πραγματοποιεί έκθεση ζωγραφικής από τις 15 – 23 Νοεμβρίου 2008 στο πνευματικό κέντρο του Δήμου Γιαννιτσών. Την έκθεση που φέρει τον τίτλο «Όνειρο και Ψυχή» επιμελήθηκε η ζωγράφος κ. Νίνα Σιδηροπούλου και στην είσοδο του πνευματικού κέντρου θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε όπως και κατά το παρελθόν έργα μαθητών και μαθητριών της κάθε ηλικίας από την πόλη των Γιαννιτσών. Η έκθεση λειτουργεί από τις 10.00 - 12.00π.μ. & 17.00 – 21.00 μ.μ.
Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2008
Αποστολή βιβλίων
με προορισμό την Ελληνική Πρεσβεία στην Τιφλίδα της Γεωργίας.
Η Αποστολή βιβλίων οργανώθηκε από το Σύνδεσμο ΕλληνοΓερμανικής φιλίας
Συγχαίρουμε το Σύνδεσμο και ιδιαίτερα το δραστήριο πρόεδρο του κ. Ιωάννη Παπαστόϊτση
- Μορφές εθνεγερσίας
- κύπρος
- ιστορική κύπρος
- Πάσχα εορτών εορτή
- οδοιπορικά: Μακεδονία
- οδοιπορικά: κρήτη
Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008
ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ 1ου ΕΠΑ.Λ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ
Για πρώτη φορά το 1971 λειτουργούν στην πόλη των Γιαννιτσών Σχολές Εργοδηγών Μέσης Εκπ/σης και Κατωτέρα Τεχνική Σχολή.
Το 1977 με το νόμο 576 καταργήθηκαν οι παραπάνω Σχολές και δημιουργήθηκαν τα Κέντρα Επαγγελματικής Τεχνικής Εκπαίδευσης (ΚΕΤΕ) με τα Τεχνικά Επαγγελματικά Λύκεια (ΤΕΛ) και την Τεχνική Επαγγελματική Σχολή (ΤΕΣ) – Μέση Σχολή νέου τύπου.
Οι πρώτες σχολές στεγάστηκαν σε ιδιόκτητα κτίρια στην Παλιά Αγορά των Γιαννιτσών και συγκεκριμένα στο κτίριο των Καρυπίδη Μιχάλη, Νικολαίδη Ισαάκ, Τσιτλακίδη . Υπήρχαν πολλά προβλήματα από πλευράς στέγασης - αποθήκευσης εργαλείων και εργαστηριακού εξοπλισμού . Τα εργαστήρια και οι αίθουσες διδασκαλίας βρισκόταν σε διαφορετικούς χώρους και όχι στη σχολική μονάδα.
Oι σχολές μεταφέρθηκαν το 1982-83 στο κτίριο της βιοτεχνίας του Χουρσίδη Μιχάλη. Στο χώρο αυτό στεγάστηκε το σχολικό συγκρότημα ΚΕΤΕ μέχρι το 1987.
Το 1988 έγινε η μεταφορά των σχολών στο νέο κτίριο που βρίσκεται δυτικά της πόλης των Γιαννιτσών, στο δρόμο προς τον Πενταπλάτανο. Από τότε μέχρι σήμερα λειτουργούν στις νέες εγκαταστάσεις προδιαγραφών Ε.Ο.Κ. .
Το 1994, λόγω πληθώρας μαθητών, το ΤΕΛ χωρίζεται σε 1ο & 2ο ΤΕΛ Γιαννιτσών με διαφορετικές ειδικότητες.
Με το ν. 2525 καταργήθηκαν το 1997 τα ΤΕΛ και οι ΤΕΣ και μετονομάστηκαν σε Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια ΤΕΕ.
Από το Σεπτέμβριο του 2000 το 1ο και 3ο Τ.Ε.Ε. ενώθηκαν σ' ένα σχολείο, το 1ο Τ.Ε.Ε.
Με το ν.3475/2006 (Φ.Ε.Κ. 146 Α΄) έγινε μετατροπή των Τ.Ε.Ε. σε ΕΠΑ.Λ
Σήμερα στο ίδιο κτιριακό συγκρότημα λειτουργούν το 1ο & 2ο ΕΠΑ.Λ και το 3ο ΓΕ.Λ. Γιαννιτσών.