« Θετικές εντυπώσεις άφησε η αθρόα προσέλευση και το έκδηλο ενδιαφέρον του κοινού που παρακολούθησε την Δευτέρα 10-1-2011 και ώρα 19.00΄ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του, διευρυμένου πλέον, Δήμου Πέλλας την πρώτη εκδήλωση για το 2011, του Ανοικτού Λαϊκού Πανεπιστήμιου Γιαννιτσών που διοργάνωσε η Ιστορική –Λαογραφική Εταιρεία Γιαννιτσών «Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ» σε συνεργασία με την ΔΕΠΑΓ.
Η ομιλία με θέμα «Ποιοτικό ελαιόλαδο, η σημασία του στη διατροφή και την υγεία των ανθρώπων» που εκφώνησε ο κ. Απόστολος Κυριτσάκης, καθηγητής του τμήματος τεχνολογίας τροφίμων στο Αλεξάνδρειο Τ.Ε.Ι. Θες/νίκης, κράτησε αμείωτη την προσοχή των ακροατών, ανάμεσα στους οποίους αρκετοί ήταν και οι ελαιοπαραγωγοί.
Το θέμα διαιρέθηκε σε 3 ενότητες: παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του ελαιόλαδου, σύσταση του ελαιόλαδου καλής ποιότητας και η σημασία του ελαιόλαδου στη διατροφή των ανθρώπων.
Οι παράμετροι που επηρεάζουν την ποιότητά του είναι οι: ποικιλία, μικροκλίμα, λίπανση, έδαφος, μύκητες, ψεκασμοί, συγκομιδή, επεξεργασία στο ελαιουργείο. Στη συγκομιδή χρειάζεται προσοχή να μην τραυματίζεται ο καρπός αλλά και να αερίζεται και να αναπνέει επαρκώς. Η δε οξύτητά του εξαρτάται από την ποιότητα του καρπού, την περιεκτικότητα σε υγρασία, την παρουσία μούχλας, την δακοπροσβολή και τις συνθήκες αποθήκευσης. Συνέπειες της οξείδωσης είναι η δυσάρεστη οσμή και γεύση καθώς και η μείωση της θρεπτικής αξίας του.
Οι κατηγορίες-ποιότητες του ελ. είναι: το εξαιρετικό παρθένο, παρθένο, ελαιόλαδο, ραφιναρισμένο ελαιόλαδο και το πυρηνέλαιο. Το ελ. ρυθμίζει χαμηλά τα ποσοστά χοληστερίνης και ορατά είναι τα μειωμένα κρούσματα καρδιακών παθήσεων σε περιοχές όπου παρουσιάζεται αυξημένη κατανάλωσή του. Το ιδανικό χρώμα του είναι το πρασινοκίτρινο, ενώ οι αρωματικές ενώσεις του προσδίνουν σημαντική υπεροχή έναντι των άλλων φυτικών λαδιών και σε συνδυασμό με τις χρωστικές, χλωροφύλλη και φαιοφυτίνη διευκολύνουν την απορρόφησή του από τον οργανισμό μας.
Η οξείδωση των λιπαρών ιστών του ανθρώπινου σώματος, συνδέεται με την δημιουργία ελεύθερων ριζών που ως δραστικές χημικές ουσίες προσβάλλουν όλα τα κύτταρα του οργανισμού μας, προκαλώντας καρδιοπάθειες, αρθρίτιδα, καταρράκτη, καρκίνο, πρόωρη γήρανση κ.ά. Το ελ. οξειδώνεται λιγότερο από τα άλλα λάδια και θεωρείται ιδανικό για το μαγείρεμα, την σαλάτα και το τηγάνισμα.. Ως μονοακόρεστο λάδι και πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών όπως φαινόλες, τοκοφερόλες, στερόλες και καροτινοειδή μειώνει το οξειδωτικό στρες την φλεγμονή και την αρτηριοσκλήρωση, παρεμποδίζοντας την διαδικασία της γήρανσης και ασκεί ευεργετική επίδραση στην υγεία μας,
Το ελαιόλαδο ως λειτουργικό τρόφιμο όπως το κρασί, σκόρδο, ντομάτα, εσπεριδοειδή, σόγια, λάχανα, λινόσπορος κ.ά. συμβάλει στη διατροφική θεραπεία του διαβήτη, στην καλή ανάπτυξη νευρικού-αγγειακού συστήματος και του εγκέφαλου και βοηθάει πολλαπλώς στην κανονική ανάπτυξη των παιδιών.
Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι το καλής ποιότητας ελαιόλαδο, και σαφώς όχι το νοθευμένο, είναι σπουδαίο τρόφιμο, παρεμποδίζει την εμφάνιση ορισμένων παθήσεων, προσφέροντας στον οργανισμό μας ένα τείχος προστασίας από διάφορες ασθένειες. Είναι δώρο θεϊκό για την χώρα μας και θα χρειαστεί να το φροντίσουμε, να το διασφαλίσουμε και να το προβάλλουμε πληρέστερα στην ελληνική και διεθνή αγορά.
Λάζαρος Η. Κενανίδης
θεολόγος, υποψήφιος διδάκτορας Α.Π.Θ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου