Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Συμβουλές του Προέδρου κ. Παπούλια προς τους νέους

150 Νέοι ηλικίας 18-25 ετών που φιλοξενούνται στην Ελλάδα από τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ελληνική Γλώσσα», συνάντησαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια. Στη συνέχεια παραθέτουμε αποσπάσματα από τις συμβουλές του κ. Παπούλια προς τους νέους.

«Είστε μια άλλη Ελλάδα.».
«Και χαίρομαι γι’ αυτό. Σας σκεπτόμαστε πάρα πολύ. Γιατί ο ελληνισμός έξω από τα σύνορα της Ελλάδας είναι ένας πολύ δυναμικός ελληνισμός. Κι αυτός ο ελληνισμός έχει κερδίσει την εκτίμηση και τον θαυμασμό των χωρών όπου βρίσκονται, εργάζονται και διαπρέπουν οι Έλληνες».
«Έχω όμως μια παράκληση για σας. Να μαθαίνετε καλά την ελληνική γλώσσα. Ν’ αφιερώνετε πολλές ώρες για να τη μάθετε καλά. Γιατί είναι μία πολύ καλή γλώσσα. Όλες οι ξένες γλώσσες έχουν δανειστεί πάρα πολλές λέξεις από την ελληνική γλώσσα. Και μ’ αυτή τη γλώσσα μίλησαν και φιλόσοφοι και συγγραφείς και ιστορικοί, όχι μονάχα στην αρχαιότητα και στο Βυζάντιο, αλλά αν σκεφτείτε ότι μία μικρή χώρα έχει πάρει δύο Νομπέλ Λογοτεχνίας, πάει να πει ότι αυτή η γλώσσα είναι πολύ δυνατή. Ο Σεφέρης, ο Ελύτης, οι νομπελίστες μας, ο Καβάφης, ο Ρίτσος, ο Καζαντζάκης είναι μερικά από τα ονόματα που τιμά η διεθνής κοινότητα και τους διαβάζει. Και θέλω αυτούς τους μεγάλους λογοτέχνες και ποιητές να τους διαβάζετε στο πρωτότυπο και όχι στη μετάφραση».
«Και θέλω το “Χριστός Ανέστη” να το ψέλνετε ελληνικά»
Περισσότερα εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: