Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ

Προς
τους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολείων
της καθ' ημάς Ιεράς Μητροπόλεως


Αγαπητοί μου μαθητές και μαθήτριες·

Ένας σοφός άνθρωπος διατυπώνει τις εξής σπουδαίες και επίκαιρες σκέψεις: «Παιδί μου, από την μικρή σου ηλικία προτίμησε την παιδεία, και μέχρι τα βαθιά σου γεράματα θα έχεις μαζί σου την σοφία. Πορεύσου προς αυτήν, όπως αυτός που οργώνει και σπέρνει, και περίμενε τους αγαθούς καρπούς της. Λίγο θα κοπιάσεις εργαζόμενος σ' αυτήν και γρήγορα θα απολαύσεις τους καρπούς της. Βάλε τα πόδια σου μέσα στα δεσμά της και τον αυχένα σου στον κλοιό της, και θα γίνουν για σένα τα δεσμά της ισχυρή προστασία, ενώ οι κλοιοί της ένδοξη στολή. Εάν θέλεις, παιδί μου, θα γίνεις παιδευμένος άνθρωπος και αν δώσεις στην παιδεία την ψυχή σου, θα γίνεις πολυμήχανος. Αν αγαπάς να ακούς, θα διδαχθείς πολλά, και αν είναι προσεκτική η ακοή σου, θα γίνεις σοφός. Να θέλεις να ακούς κάθε λόγο του Θεού και τα σοφά γνωμικά ας μη σου διαφεύγουν. Εάν δεις συνετό άνθρωπο, από το πρωί να συχνάζεις στην οικία του, και τα σκαλοπάτια της θύρας του ας τριφτούν από τα πόδια σου. Συνεχώς να σκέπτεσαι και να μελετάς τα προστάγματα και τις εντολές του Κυρίου, διότι Αυτός θα στηρίξει την καρδιά σου και θα σου χαρίσει την σοφία την οποία τόσο επιθυμείς» (Σοφ. Σειρ. κεφ. 6ο).
Με αυτές τις σκέψεις ο άνθρωπος αυτός του Θεού μας παρουσιάζει σε γενικές γραμμές ποιά είναι τα βασικά γνωρίσματα της γνήσιας παιδείας και σοφίας και ποιές οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την απόκτηση και διατήρησή της σε όλη μας την ζωή. Η αληθινή παιδεία προέρχεται και δωρίζεται στον άνθρωπο από τον Θεό. Έχει στενή και άρρηκτη σχέση με τις εντολές Του και μπορεί να μεταδοθεί μόνον από ανθρώπους που είναι συνετοί, δηλαδή έχουν πίστη, φόβο Θεού και γνώσεις πολλές. Για να γίνει ο άνθρωπος πεπαιδευμένος, σοφός και πολυμαθής, είναι ανάγκη ο ίδιος να ποθεί την παιδεία, και μάλιστα από μικρή ηλικία. Η απόκτηση της σοφίας απαιτεί κόπο, ιδρώτα, και πολλές θυσίες. Χωρίς να κόψουμε περιττές ασχολίες και άσκοπη σπατάλη του χρόνου, δεν μπορούμε να εντρυφήσουμε στα αγαθά της παιδείας. Ακόμη, η σοφία πορεύεται μόνο στους ταπεινούς. Αν ο άνθρωπος δεν αγαπά να ακούει και να διδάσκεται από τους άλλους- ένδειξη ότι αναγνωρίζει την δική του ατέλεια- παραμένει στο σκοτάδι και την αγνωσία. Τέλος, όπως ο οργανισμός μας, για να παραμένει ζωντανός, είναι ανάγκη να αναπνέουμε αδιακόπως, έτσι και η γνήσια σοφία και παιδεία διατηρείται μέσα μας ζωντανή, μόνο αν συνεχώς φέρνουμε μέσα στον νου και την καρδιά μας την μνήμη του Θεού και των εντολών Του. Διαφορετικά, οι γνώσεις και δεξιότητες που έχουμε χωρίζονται από την ψυχή τους, δηλαδή το θέλημα του Θεού, και νεκρώνονται και αποσυντίθενται και ο άνθρωπος που τις φέρει μέσα του, αναδίδει με τα λόγια και τις πράξεις του την θανατηφόρα οσμή του θανάτου.
Ως επίσκοπος της τοπικής μας εκκλησίας, με αφορμή την έναρξη της νέας αυτής σχολικής χρονιάς, εύχομαι από ψυχής, διδάσκαλοι και διδασκάλισσες, μαθητές και μαθήτριες, να είστε κάτοχοι της αληθινής αυτής παιδείας, η οποία μέσα της φέρει τις ρίζες της αθανασίας και καθιστά αθάνατους αυτούς που την ποθούν και ειλικρινά αναζητούν.

Πρός Θεόν Ευχέτης
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ




† Ο Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας ΙΩΗΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: