Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

Μία διαδραστική Αναγνωστική Λέσχη μεταξύ Σχολικών Βιβλιοθηκών

Με τόλμη και αισιοδοξία, στα πλαίσια της 18ης Κινητής Αναγνωστικής Λέσχης σχολικών βιβλιοθηκών ΕΠΕΑΕΚ – ΥΠΕΠΘ μαθητές, εκπαιδευτικοί και εκπρόσωποι συλλόγων Γονέων του Αριστοτέλειου ΓΕ.Λ. Ελευσίνας και του 1ου ΕΠΑ.Λ. Γιαννιτσών, επιχείρησαν για πρώτη φορά, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, την υλοποίηση τηλεδιάσκεψης με θέμα: Ο Χρόνος στη λογοτεχνία – Ο Πύργος του Ρολογιού των πόλεων μας.
Μαθητές των δύο σχολείων αναφέρθηκαν συνοπτικά στην ιστορία των πόλεων, και πέρασαν στον πύργο του ρολογιού, που ως μνημείο, αποτελεί σημαντικό κομμάτι συνυφασμένο όχι μόνο με την τοπική ιστορία, αλλά με τους ρυθμούς των πόλεών μας και τη συλλογική μνήμη. -Πληροφορίες για το θέμα μπορεί ο ενδιαφερόμενος να βρει στην ιστοσελίδα της Κινητής Αναγνωστικής Λέσχης σχολικών βιβλιοθηκών ΕΠΕΑΕΚ – ΥΠΕΠΘ και της Σχολικής Bιβλιοθήκης του Αριστοτέλειου ΓΕ.Λ. Ελευσίνας. -
Μαθήτριες του τμήματος Δομικών Έργων του 1ου ΕΠΑΛ διάβασαν αποσπάσματα σχετικά με την ιστορία και την αρχιτεκτονική του μνημείου, από την αξιόλογη εργασία της Ε. Κιουρκτσίδου, φοιτήτριας του τμήματος Γεωπληροφορικής Τοπογραφίας , «Πύργος ρολογιού Γιαννιτσών – Πολιτιστική τεκμηρίωση του μνημείου», που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό της Ιστορικής & Λαογραφικής Εταιρείας Γιαννιτσών « Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ». Στο υπ. αριθμ. 54ο τεύχος( Ιαν. – Μάρτιος 2007) του περιοδικού «αναλύονται τα χαρακτηριστικά του Πύργου που αποτελεί μνημείο για την πόλη των Γιαννιτσών, αφού πρόκειται για το μοναδικό Οθωμανικό μνημείο αυτού του χαρακτήρα που σώζεται στον Ελλαδικό χώρο χάρη στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του σύμφωνα με μελέτη που έκανε η τεχνική υπηρεσία του Δήμου Γιαννιτσών για το συγκεκριμένο κτίριο».
Όπως μας πληροφόρησε ο Δήμαρχος Γιαννιτσών κ. Ν. Παπανικολάου οι εργασίες αποπεράτωσης του εν λόγω μνημείου πρόκειται να αρχίσουν σύντομα.
Σημαντική ήταν η παρουσία εκπαιδευτικού η οποία ανέφερε ότι το οικόπεδο με τον πύργο ανήκε στην οικογένεια της προτού περάσει στο Δήμο Γιαννιτσών.
Ευχαριστούμε το Δ/ντή του σχολείου μας κ. Θ. Μπαχαράκη για την αμέριστη συμπαράσταση του καθώς και όλους τους καθηγητές που συνεργάστηκαν για την επιτυχία αυτής της εκδήλωσης. Αισθανόμαστε την ανάγκη να εκφράσουμε τις θερμές ευχαριστίες μας στην υπεύθυνη καθηγήτρια της σχολικής βιβλιοθήκης του Αριστοτέλειου ΓΕ.Λ. Ελευσίνας κ. Ελένη Καραβανίδου που είχε την έμπνευση η εκδήλωση μας να ενταχθεί στα πλαίσια της Κινητής Αναγνωστικής Λέσχης σχολικών βιβλιοθηκών ΕΠΕΑΕΚ – ΥΠΕΠΘ .
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους:
Ο Προϊστάμενος Γραφείου Δ. Ε. Γιαννιτσών κ. Π. Μόσχου
Ο Προϊστάμενος Επα. Εκπ/σης Ν. Πέλλας κ. Γ. Αστρανίδης
Η Σύμβουλος ΚΕΣΥΠ Ν. Πέλλας κ. Μ. Αλμπάνη
Ο Δ/ντής ΣΕΚ Γιαννιτσών κ. Α. Ζυγογιάννης
Ο Δ/ντής ΣΕΚ Αριδαίας κ. Ι. Μητρέντσης
Ο Υπ/ντής ΣΕΚ Γιαννιτσών κ. Δ. Κονανούδης
Ο Δ/ντής του 2ου ΕΠΑ.Λ. Γιαννιτσών κ. Α. Μαλιγκούδης
Ο Δ/ντής του 3ου ΓΕ.Λ. Γιαννιτσών κ. Γ. Δημητρίου
Ο Εκπ/κός του 2ου Γυμνασίου Γιαννιτσών κ. Α. Σταμενίτης
Ο Υπ. Καθ. Σχ. Βιβλ. ΕΠΕΑΕΚ – ΥΠΕΠΘ Γυμνασίου Αραβησσού κ. Λ. Κενανίδης
Ο Πρ. της Ι.Λ.Ε.Γιαννιτσών «ο Φίλιππος» κ. Χ. Ιωαννίδης
Η Πρ. του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ. Ν. Σαββίδου
και Καθηγητές του 1ου & 2ου ΕΠΑ.Λ. Γιαννιτσών.

1 σχόλιο:

libelef είπε...

Η τηλεδιάσκεψη αποτελεί μια διαδικασία άκρως ωφέλιμη για το σχολείο μας. Κατ’ αρχάς, ερχόμαστε σε άμεση επαφή, πολιτιστική και ιδεολογική με περιοχές από τις οποίες διαχωριζόμαστε μόνο γεωγραφικά, όχι πνευματικά. ΄Ετσι, ο διάλογος με ένα άλλο σχολείο, που αντικατοπτρίζει μια άλλη αντίληψη και μια άλλη σκοπιά ζωής μας παρέχει τη δυνατότητα να την γνωρίζουμε, να την κρίνουμε αλλά και να υιοθετήσουμε κάτι από αυτή.
Το πρόγραμμα ηλεκτρονικής επικοινωνίας αποτελεί μια επανάσταση στους κόλπους του σχολείου, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σ’ όλους τους μαθητές να γνωρίσουν ένα νέο πολιτισμό, να κάνουν νέους φίλους. Οι γνωριμίες άλλωστε με άτομα διαφορετικής ιδιοσυγκρασίας αποτελεί πηγή διεύρυνσης των οριζόντων μας. Αναμφισβήτητα, το σχολείο που επιτελεί ένα τέτοιο λειτούργημα, αποτελεί το προπομπό της γνώσης και της επικοινωνίας.
Το σχολείο δεν είναι μόνο γνώσεις, είναι ένα μίγμα δραστηριοτήτων, μέρος των οποίων είναι το διάβασμα. Το Etwinning σπάει τα σύνορα της κάθε χώρας και αποδεσμεύει το πνεύμα των πολιτών της.
Φώτης Τατάκης, 17, μέλος της Σχολικής Βιβλιοθήκης που συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη