Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2008

Αγιασμός μαθητών - Ευχές Μητροπολίτη



Αγαπητοί μου μαθητές και μαθήτριες·
Ένας πολύ γνωστός άγιος, ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, όπου πήγαινε για να κηρύξει ρωτούσε αν είχανε σχολείο. Και αν δεν είχαν, τους προέτρεπε ενθέρμως να κτίσουν σχολείο, για να φωτισθούν τα παιδιά και να προκόψουν οι χριστιανικές κοινωνίες. Έλεγε χαρακτηριστικά στους έλληνες χριστιανούς που τον άκουγαν: «Καλύτερον, αδελφέ μου, να έχης ελληνικόν σχολείον εις την χώραν σου, παρά να έχης βρύσες και ποτάμια». Γνώριζε πολύ καλά ο άγιος του Θεού άνθρωπος πόσο μεγάλη δύναμη έχει η εκπαίδευση.
Πράγματι από την παιδεία που λαμβάνει η νέα γενιά εξαρτάται η πρόοδος και η πορεία ενός έθνους. Νέοι μορφωμένοι και παιδευμένοι, εξασκημένοι σε τέχνες και γράμματα, δημιουργούν τις καλύτερες προϋποθέσεις για την ανοδική πορεία μιας χώρας. Οι σπουδαγμένοι πολίτες είναι έξυπνοι, σκεπτόμενοι και διαθέτουν ικανή κρίση, ώστε να μη παρασύρονται από δημαγωγούς και απατεώνες. Με την σύνεση, τις γνώσεις και ικανότητες που διαθέτουν μπορούν να οργανώσουν τους υγιείς θεσμούς των κοινωνιών τους και να διευθύνουν επιδέξια την χώρα τους μέσα στην μεγάλη γειτονιά που αποτελεί σήμερα ο πλανήτης μας. Είναι, λοιπόν, μεγάλη δύναμη για μια χώρα η παιδεία.
Το αν όμως η δύναμη αυτή θα είναι ευεργετική η αρνητική εξαρτάται κατά έναν πολύ μεγάλο βαθμό από την αρετή και τον φόβο του Θεού. Ας θυμηθούμε τον αρχαίο φιλόσοφο Πλάτωνα που έλεγε ότι «πάσα επιστήμη χωριζομένη δικαιοσύνης και της άλλης αρετής πανουργία, ου σοφία φαίνεται». Επίσης, ο προαναφερθείς άγιος Κοσμάς έλεγε προφητικά ότι το κακό θα έρθει από τους μορφωμένους. Αλλά και ο σύγχρονός μας γνωστός σε όλους άγιος ασκητής, ο γέρων Παΐσιος έλεγε ότι όσοι λαμβάνουν μόρφωση που δεν έχει μέσα της Θεό δεν μορφώνονται αλλά παραμορφώνονται. Ακόμη ο απόστολος Παύλος έγραφε στους Κορινθίους μαθητές του ότι «η γνώσις φυσιοί, η δε αγάπη οικοδομεί»· δηλαδή η ξερή γνώση φουσκώνει τον άνθρωπο, τον οδηγεί σε έπαρση, ενώ η του Χριστού αγάπη είναι αυτή που ουσιαστικά οικοδομεί τους ανθρώπους και τις κοινωνίες.
Γι' αυτό μπορούμε να πούμε ότι αρχή και αλάτι της σοφίας και της επιστήμης είναι η πίστη στον αληθινό Θεό και η τήρηση των εντολών Του. Τότε η σοφία και η μόρφωση αποβαίνει χρήσιμη και ευεργετική τόσο στους έχοντες αυτές, όσο και στις κοινωνίες και τα έθνη.
Εύχομαι ως ποιμενάρχης της τοπικής μας εκκλησίας, τώρα που αρχίζει η νέα σχολική χρονιά ο Θεός να δίνει δύναμη, υπομονή και φώτιση σε δασκάλους και μαθητές, ώστε οι νέοι και οι νέες να λάβουν άρτια μόρφωση διανοητική και πνευματική και να διαπρέψουν τόσο στην αρετή, όσο και στην επιστήμη.
Η ευλογία του Θεού να σας συνοδεύει πάντοτε.

Προς Θεόν Ευχέτης
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ


† Ο Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας ΙΩΗΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: