Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2011

Εορτή των Τριών Ιεραρχών

Ο εορτασμός προς τιμή των Τριών Ιεραρχών
σύμφωνα με Εγκύκλιο του Υ.Π.Δ.Β.Μ Κ΄Θ
(αριθ. πρωτ. 8077/Γ2 /21.01.2011)
θα πραγματοποιηθεί στο σχολείο μας τις δυο
πρώτες ώρες της παρασκευής 28.01.2011

Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2011

Η Αριστοτελική Φυσική Φιλοσοφία στο Α.Λ.Π. Γιαννιτσών

Σας προσκαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας
την εκδήλωση του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου
Γιαννιτσών περιόδου 2010 -2011,
που θα γίνει με τη συνεργασία της ΔΕΠΑ Γιαννιτσών
τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 7.00μ.μ.
στην αίθουσα συνεδριάσεων
του Δημοτικού Συμβουλίου Γιαννιτσών.
Θέμα:"Η ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ
ΚΑΙ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΚΕΨΗ"
Ομιλήτρια : Κα Σφενδόνη - Μέντζου Δήμητρα
Κ
αθηγήτρια της φιλοσοφίας
της Επιστήμης στο Α.Π.Θ.

Παρακαλούμε για την προσέλευση των μελών και
φίλων της Εταιρείας και του Ανοικτού Λαϊκού Πανεπαστημίου.
Είσοδος Ελεύθερη.

Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2011

Αφιερωμένο σε όλες τις Μητέρες


Επεξεργασία ψηφιακού υλικού
2ο ΕΠΑΛ Γιαννιτσών
Τμήμα Εφαρμοσμένων τεχνών

Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2011

Ποιοτικό ελαιόλαδο, η σημασία του στη διατροφή και την υγεία των ανθρώπων»

« Θετικές εντυπώσεις άφησε η αθρόα προσέλευση και το έκδηλο ενδιαφέρον του κοινού που παρακολούθησε την Δευτέρα 10-1-2011 και ώρα 19.00΄ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του, διευρυμένου πλέον, Δήμου Πέλλας την πρώτη εκδήλωση για το 2011, του Ανοικτού Λαϊκού Πανεπιστήμιου Γιαννιτσών που διοργάνωσε η Ιστορική –Λαογραφική Εταιρεία Γιαννιτσών «Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ» σε συνεργασία με την ΔΕΠΑΓ.

Η ομιλία με θέμα «Ποιοτικό ελαιόλαδο, η σημασία του στη διατροφή και την υγεία των ανθρώπων» που εκφώνησε ο κ. Απόστολος Κυριτσάκης, καθηγητής του τμήματος τεχνολογίας τροφίμων στο Αλεξάνδρειο Τ.Ε.Ι. Θες/νίκης, κράτησε αμείωτη την προσοχή των ακροατών, ανάμεσα στους οποίους αρκετοί ήταν και οι ελαιοπαραγωγοί.

Το θέμα διαιρέθηκε σε 3 ενότητες: παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του ελαιόλαδου, σύσταση του ελαιόλαδου καλής ποιότητας και η σημασία του ελαιόλαδου στη διατροφή των ανθρώπων.

Οι παράμετροι που επηρεάζουν την ποιότητά του είναι οι: ποικιλία, μικροκλίμα, λίπανση, έδαφος, μύκητες, ψεκασμοί, συγκομιδή, επεξεργασία στο ελαιουργείο. Στη συγκομιδή χρειάζεται προσοχή να μην τραυματίζεται ο καρπός αλλά και να αερίζεται και να αναπνέει επαρκώς. Η δε οξύτητά του εξαρτάται από την ποιότητα του καρπού, την περιεκτικότητα σε υγρασία, την παρουσία μούχλας, την δακοπροσβολή και τις συνθήκες αποθήκευσης. Συνέπειες της οξείδωσης είναι η δυσάρεστη οσμή και γεύση καθώς και η μείωση της θρεπτικής αξίας του.

Οι κατηγορίες-ποιότητες του ελ. είναι: το εξαιρετικό παρθένο, παρθένο, ελαιόλαδο, ραφιναρισμένο ελαιόλαδο και το πυρηνέλαιο. Το ελ. ρυθμίζει χαμηλά τα ποσοστά χοληστερίνης και ορατά είναι τα μειωμένα κρούσματα καρδιακών παθήσεων σε περιοχές όπου παρουσιάζεται αυξημένη κατανάλωσή του. Το ιδανικό χρώμα του είναι το πρασινοκίτρινο, ενώ οι αρωματικές ενώσεις του προσδίνουν σημαντική υπεροχή έναντι των άλλων φυτικών λαδιών και σε συνδυασμό με τις χρωστικές, χλωροφύλλη και φαιοφυτίνη διευκολύνουν την απορρόφησή του από τον οργανισμό μας.

Η οξείδωση των λιπαρών ιστών του ανθρώπινου σώματος, συνδέεται με την δημιουργία ελεύθερων ριζών που ως δραστικές χημικές ουσίες προσβάλλουν όλα τα κύτταρα του οργανισμού μας, προκαλώντας καρδιοπάθειες, αρθρίτιδα, καταρράκτη, καρκίνο, πρόωρη γήρανση κ.ά. Το ελ. οξειδώνεται λιγότερο από τα άλλα λάδια και θεωρείται ιδανικό για το μαγείρεμα, την σαλάτα και το τηγάνισμα.. Ως μονοακόρεστο λάδι και πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών όπως φαινόλες, τοκοφερόλες, στερόλες και καροτινοειδή μειώνει το οξειδωτικό στρες την φλεγμονή και την αρτηριοσκλήρωση, παρεμποδίζοντας την διαδικασία της γήρανσης και ασκεί ευεργετική επίδραση στην υγεία μας,

Το ελαιόλαδο ως λειτουργικό τρόφιμο όπως το κρασί, σκόρδο, ντομάτα, εσπεριδοειδή, σόγια, λάχανα, λινόσπορος κ.ά. συμβάλει στη διατροφική θεραπεία του διαβήτη, στην καλή ανάπτυξη νευρικού-αγγειακού συστήματος και του εγκέφαλου και βοηθάει πολλαπλώς στην κανονική ανάπτυξη των παιδιών.

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι το καλής ποιότητας ελαιόλαδο, και σαφώς όχι το νοθευμένο, είναι σπουδαίο τρόφιμο, παρεμποδίζει την εμφάνιση ορισμένων παθήσεων, προσφέροντας στον οργανισμό μας ένα τείχος προστασίας από διάφορες ασθένειες. Είναι δώρο θεϊκό για την χώρα μας και θα χρειαστεί να το φροντίσουμε, να το διασφαλίσουμε και να το προβάλλουμε πληρέστερα στην ελληνική και διεθνή αγορά.

Λάζαρος Η. Κενανίδης

θεολόγος, υποψήφιος διδάκτορας Α.Π.Θ.

Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2011

Ποιοτικό Ελαιόλαδο

Σας προσκαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας
την τέταρη εκδήλωση της 15ης περιόδου 2010 -2011
του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου Γιαννιτσών,
που οργανώνεται με τη συνεργασία της ΔΕΠΑ Γιαννιτσών
τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 7.00μ.μ.
στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Γιαννιτσών.
Θέμα:"Ποιοτικό Ελαιόλαδο η Σημασία του
στη Διατροφή και την Υγεία των ανθρώπων"
Ομιλητής : Κος Κυριτσάκης Απόστολος
Κ
αθηγητής τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων
Στο Αλεξάνδρειο ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

Παρακαλούμε για την προσέλευση των μελών και
φίλων της Εταιρείας και του Ανοικτού Λαϊκού Πανεπιστημίου.
Είσοδος Ελεύθερη.

Κυριακή, 9 Ιανουαρίου 2011

Ανακοίνωση Β΄ ΕΛΜΕ Πέλλας για το εκπαιδευτικό προσωπικό του 2ου Γενικού Λυκείου Γιαννιτσών

Ο.Λ.Μ.Ε.

Ερμού & Κορνάρου 2

ΤΗΛ: 210 32 30 073 – 32 21 255

FAX: 210 32 27 382

www.olme.gr

email: olme@otenet.gr Αθήνα, 29/11/2010

5o ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ Γ.Σ. ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΕΛΜΕ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

(27/11/2010)

Σαράντα καθηγητές που είτε ανήκαν είτε συνεχίζουν - στη συντριπτική τους πλειονότητα - να ανήκουν στο εκπαιδευτικό προσωπικό του 2ου Γενικού Λυκείου Γιαννιτσών και ο Προϊστάμενος του Γραφείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας καλούνται την Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου να λογοδοτήσουν ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Γιαννιτσών για αποφάσεις των θεσμικών τους οργάνων, ύστερα από καταγγελία του πρώην διευθυντή του σχολείου, Μιχαήλ Λούση.

Μπροστά στη δικαστική αυτή δοκιμασία εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας με τη συνείδηση ότι, σε αντίθεση με τις σε βάρος τους καταγγελίες, όλες οι αποφάσεις και όλες οι ενέργειες τους κινήθηκαν στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας και στο πνεύμα της παιδαγωγικής τους ιδιότητας και υλοποιήθηκαν με αποκλειστικό γνώμονα την προστασία των μαθητών.

Από τη Γ.Σ. των Προέδρων των ΕΛΜΕ της Χώρας

Το Δ.Σ. της Β΄ ΕΛΜΕ Πέλλας καλεί όλους να εκφράσουν τη στήριξή τους στους διωκόμενους συναδέλφους και να παρευρίσκονται στο Πρωτοδικείο Γιαννιτσών την Δευτέρα 10/1/2011 ( 09:00 – 15:00 ) σε ώρες εκτός του διδακτικού τους ωραρίου.

Β΄ ΕΛΜΕ ΠΕΛΛΑΣ

Παρουσίαση "Του ημερολογίου της Δώρας"

Δευτέρα, 3 Ιανουαρίου 2011

Εκατό Χρόνια συμπληρώθηκαν από το θάνατο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (3.1.1911), του "Αγίου των Γραμμάτων" μας.

Χαρακτηρίστηκε ως μεγαλύτερος διηγηματογράφος της εποχής του και εκφραστής της ορθοδόξου εκκλησιαστικής παραδόσεως. Ο ίδιος το ομολογεί στο έργο του ¨Λαμπριάτικος Ψάλτης¨.

Τὸ ἐπ᾿ ἐμοί, ἐνόσῳ ζῶ καὶ ἀναπνέω καὶ σοφρονῶ, δὲν θὰ παύσω πάντοτε, νὰ ὑμνῶ μετὰ λατρείας τὸν Χριστόν μου, νὰ περιγράφω μετ᾿ ἔρωτος τὴν φύσιν, καὶ νὰ ζωγραφῶ μετὰ στοργῆς τὰ γνήσια Ἑλληνικὰ ἔθη. ἐὰν ἐπιλάθωμαί σου, Ἱερουσαλήμ, ἐπιλησθείη ἡ δεξιά μου· κολληθείη ἡ γλῶσσά μου τῷ λάρυγγί μου, ἐὰν οὐ μή σου μνησθῶ, ἐὰν μὴ προανατάξωμαί σοι ὡς ἐν ἀρχῇ τῆς εὐφροσύνης μου. (Ἀ.Π.,)

Στη συλλογή της βιβλιοθήκης μας υπάρχουν τα διηγήματά του.

Ας θυμηθούμε τον τόπο της γέννησης του.

http://www.youtube.com/watch?v=m5yJ3NgRAds&feature=related