Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2008

Θέματα τοπικής ιστορίας

Επιθυμούμε συνεργασία με συναδέλφους καθηγητές σχολικών βιβλιοθηκών που υπηρετούν σε πόλεις οι οποίες είχαν θύματα κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής πχ. Καλάβρυτα, καισαριανή κ.α. Στη συνέχεια θα δούμε με πιο τρόπο θα αξιοποιήσουμε το υλικό. Υπάρχει και η δυνατότητα τηλεδιάσκεψης.

Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2008

Εφημερίδες - Περιοδικά

Μεταξύ του πληροφοριακού υλικού
της Σχολικής συλλογής
περιλαμβάνονται και οι Εφημερίδες :
· Ο Τοπικός Τύπος του Ν. Πέλλας
(Κοινωνικός - πολιτικός – Αθλητικός)
· Οι Σχολικές Εφημερίδες και
· Τα περιοδικά Σχολείων του Ν. Πέλλας.

Όπως είναι γνωστό το πληροφοριακό
υλικό της βιβλιοθήκης δε δανείζεται.

Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί
να ενημερωθεί για τα τοπικά και
αθλητικά νέα στα διαλείμματα
και στο κενό διδασκαλίας.

Ο Τοπικός Τύπος
βρίσκεται καθημερινά στη βιβλιοθήκη μας
μετά τις 10.οο π.μ.

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008

Αγιασμός στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Γιαννιτσών


Το απόγευμα της Πέμπτης 11.9.2008 στις 7.30μ.μ πραγματοποιήθηκε αγιασμός στο νεοϊδρυθέν Εσπερινό ΕΠΑΛ Γιαννιτσών. Τον Αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης μας π. ιωήλ. Παρόντες ήταν, ο δήμαρχος Γιαννιτσών κ. Παπανικολάου, ο βουλευτής κ. Καρασμάνης, ο προϊστάμενος Γραφείου Δ/βάθμιας εκπ/σης Γιαννιτσών κ. Μόσχου, ο πρόεδρος δημοτικής επιτροπής παιδείας Δήμου Γιαννιτσών κ. Τσαπαρίδης,ο δ/ντής 1ου ΕΠΑΛ Γιαννιτσών κ. Μπαχαράκης, ο δ/ντής του 3ου ΓΕΛ Γιαννιτσών κ. Δημητρίου, ο δ/ντής του ΣΔΕ κ. Χριστοφορίδης, ο δ/ντής του 3ου Γυμνασίου Γιαννιτσών κ. Πετρίδης, καθηγητές και μαθητές. Μετά τον αγιασμό ο δ/ντής του Εσπερινού ΕΠΑΛ Γιαννιτσών Κ. Δ. Μπάτσιος, ο Μητροπολίτης Κ. Ιωήλ, ο δήμαρχος Γιαννιτσών, ο βουλευτής κ. Καρασμάνης και ο προϊστάμενος Γραφείου Δ/βάθμιας Εκπ/σης Γιαννιτσών κ. Μόσχου αναφέρθηκαν σύντομα στο σπουδαίο ρόλο του νέου σχολείου για την τοπική κοινωνία. Ακολούθησε μικρή δεξίωση στο χώρο της βιβλιοθήκης του 1ου ΕΠΑΛ Γιαννιτσών.

Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2008

Καλή Χρονιά



Με τη νέα χρονιά 2008 - 2009 αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε νέο τόπο και τρόπο προβολής των δραστηριοτήτων της βιβλιοθήκης μας. Είναι μια προσπάθεια για να δημιουργηθεί ένας ενεργός δικτυακός τόπος ενημέρωσης των Μαθητών, Γονέων και Kηδεμόνων του σχολείου και των χρηστών της βιβλιοθήκης. Ευχόμαστε σ' ολους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς καλή & δημιουργική χρονιά.

Αγιασμός μαθητών - Ευχές Μητροπολίτη



Αγαπητοί μου μαθητές και μαθήτριες·
Ένας πολύ γνωστός άγιος, ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, όπου πήγαινε για να κηρύξει ρωτούσε αν είχανε σχολείο. Και αν δεν είχαν, τους προέτρεπε ενθέρμως να κτίσουν σχολείο, για να φωτισθούν τα παιδιά και να προκόψουν οι χριστιανικές κοινωνίες. Έλεγε χαρακτηριστικά στους έλληνες χριστιανούς που τον άκουγαν: «Καλύτερον, αδελφέ μου, να έχης ελληνικόν σχολείον εις την χώραν σου, παρά να έχης βρύσες και ποτάμια». Γνώριζε πολύ καλά ο άγιος του Θεού άνθρωπος πόσο μεγάλη δύναμη έχει η εκπαίδευση.
Πράγματι από την παιδεία που λαμβάνει η νέα γενιά εξαρτάται η πρόοδος και η πορεία ενός έθνους. Νέοι μορφωμένοι και παιδευμένοι, εξασκημένοι σε τέχνες και γράμματα, δημιουργούν τις καλύτερες προϋποθέσεις για την ανοδική πορεία μιας χώρας. Οι σπουδαγμένοι πολίτες είναι έξυπνοι, σκεπτόμενοι και διαθέτουν ικανή κρίση, ώστε να μη παρασύρονται από δημαγωγούς και απατεώνες. Με την σύνεση, τις γνώσεις και ικανότητες που διαθέτουν μπορούν να οργανώσουν τους υγιείς θεσμούς των κοινωνιών τους και να διευθύνουν επιδέξια την χώρα τους μέσα στην μεγάλη γειτονιά που αποτελεί σήμερα ο πλανήτης μας. Είναι, λοιπόν, μεγάλη δύναμη για μια χώρα η παιδεία.
Το αν όμως η δύναμη αυτή θα είναι ευεργετική η αρνητική εξαρτάται κατά έναν πολύ μεγάλο βαθμό από την αρετή και τον φόβο του Θεού. Ας θυμηθούμε τον αρχαίο φιλόσοφο Πλάτωνα που έλεγε ότι «πάσα επιστήμη χωριζομένη δικαιοσύνης και της άλλης αρετής πανουργία, ου σοφία φαίνεται». Επίσης, ο προαναφερθείς άγιος Κοσμάς έλεγε προφητικά ότι το κακό θα έρθει από τους μορφωμένους. Αλλά και ο σύγχρονός μας γνωστός σε όλους άγιος ασκητής, ο γέρων Παΐσιος έλεγε ότι όσοι λαμβάνουν μόρφωση που δεν έχει μέσα της Θεό δεν μορφώνονται αλλά παραμορφώνονται. Ακόμη ο απόστολος Παύλος έγραφε στους Κορινθίους μαθητές του ότι «η γνώσις φυσιοί, η δε αγάπη οικοδομεί»· δηλαδή η ξερή γνώση φουσκώνει τον άνθρωπο, τον οδηγεί σε έπαρση, ενώ η του Χριστού αγάπη είναι αυτή που ουσιαστικά οικοδομεί τους ανθρώπους και τις κοινωνίες.
Γι' αυτό μπορούμε να πούμε ότι αρχή και αλάτι της σοφίας και της επιστήμης είναι η πίστη στον αληθινό Θεό και η τήρηση των εντολών Του. Τότε η σοφία και η μόρφωση αποβαίνει χρήσιμη και ευεργετική τόσο στους έχοντες αυτές, όσο και στις κοινωνίες και τα έθνη.
Εύχομαι ως ποιμενάρχης της τοπικής μας εκκλησίας, τώρα που αρχίζει η νέα σχολική χρονιά ο Θεός να δίνει δύναμη, υπομονή και φώτιση σε δασκάλους και μαθητές, ώστε οι νέοι και οι νέες να λάβουν άρτια μόρφωση διανοητική και πνευματική και να διαπρέψουν τόσο στην αρετή, όσο και στην επιστήμη.
Η ευλογία του Θεού να σας συνοδεύει πάντοτε.

Προς Θεόν Ευχέτης
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ


† Ο Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας ΙΩΗΛ